Er zijn veel verschillende ijsbijlen. Hieronder tref je tips aan voor het selecteren van jouw geschikte ijsbijl.

Hand naar enkel methode

Bij deze methode staat men rechtop met de ijsbijl in de hand. Rust de platte kant van de handgreep tegen je handpalm en laat je arm zakken. Wanneer de kop van de ijsbijl hierbij het midden van je enkel bereikt heb je de juiste lengte te pakken. Er kan altijd naar eigen wens afgeweken worden van deze lengte met enkele centimeter.

Vingertop naar vloer methode

Deze methode lijkt veel op de hand naar enkel methode. Het verschil is dat je het uiteinde van de ijsbijl met je vingertoppen vast houd. Als je vervolgens je arm laat zakken dient de ijsbijl net de grond te bereiken. Zoals bij de hand naar enkel methode kan hier altijd naar persoonlijke wens enkele centimeter in lengte worden afgeweken.

Traploop-methode

Een normale trap heeft ongeveer dezelfde hoek als veel beginners hellingen die een ijsbijl vereisen. Een goede manier om de traploop-methode uit te voeren is om terwijl je voor de trap staat een been op de eerste trede te plaatsen. Til je hand naar heuphoogte of net hieronder. De afstand van je hand naar de bovenstaande trede is de ideale lengte van de ijsbijl.

IJsbijl selectie problemen

Een ijsbijl moet evenwichtig en comfortabel in de hand liggen. Het heft moet comfortabel zijn doordat ijsbijlen vaak lang achter elkaar worden gebruikt en er herhaaldelijk dezelfde bewegingen worden gemaakt. Het selecteren van de juiste ijsbijl voor uw lengte en comfort is zeer belangrijk. Wanneer de ijsbijl te kort of te lang is zal de klimmer sneller vermoeid raken. Ook brengt dit de klimmer in gevaar tijdens een technische klim.

Wanneer de ijsbijl te lang is zal deze te zwaar en moeilijk te hanteren zijn na verloop van tijd. Ook heeft een te grote ijsbijl een te groot bereik. Dit zorgt er voor dat men uit balans kan raken met alle gevolgen van dien. Ook raakt men sneller vermoeid wanneer de ijsbijl te lang is doordat meer kracht moet worden gezet om de ijsbijl te verplaatsen.

Wanneer een ijsbijl te kort is kan het zijn dat in het geval van uitglijden een zelf arrestatie moeilijk uit te voeren is doordat voldoende momentum en energie ontbreekt. Ook vereisd een te korte ijsbijl dat men meer voorover buigt tijdens het klimmen. Dit zorgt er voor dat men meer energie verbruikt en een slechtere balans heeft.