Moderne ijsbijlen hebben een kromming in de steel welke er voor zorgt dat de steel van de ijsbijl niet verticaal hangt wanneer de ijsbijl in het ijs is geplaatst. Dit maakt het vastpakken van deze ijsbijlen veel minder vermoeiend dan bij een traditionele ijsbijl het geval is. De vorm van moderne ijsbijlen is door de jaren heen zo ontwikkeld dat comfort en controle geoptimaliseerd is. Door deze ontwikkelde vorm van de ijsbijl en onder andere de introductie van de finger-rest is het niet meer nodig om polsbanden te gebruiken voor rustmomenten.

Een nadeel aan het afwezig zijn van polsbanden is dat men niet op de polsen kan “rusten”. Ook bestaat er een kans dat men een ijsbijl laat vallen tijdens een klim. Voordelen van het afwezig zijn van polsbanden zijn de mogelijkheid om de ijsbijl naar de andere hand te verplaatsen en de mogelijkheid om de ijsbijl op elk punt vast te pakken zonder begrensd te worden door de polsbanden. Een ander voordeel is dat de klimmer niet verstrikt kan raken in de polsbanden waarbij hem niet meer bij de ijsbijl kan. Door deze veiligheidskwestie en doordat klimroutes steeds een hogere moeilijkheid kregen heeft UIAA besloten om het gebruik van ijsbijlen met polsband te verbieden tijdens wedstrijden. Dit heeft gezorgd voor een versnelling in de ontwikkeling van commercieel gefabriceerde ijsbijlen zonder polsband.

Tegenwoordig worden ijsbijlen zonder polsbanden vaak gebruikt in combinatie met een “springer leash” systeem. Dit systeem biedt enige bescherming tegen het laten vallen van de ijsbijl terwijl het vrijwel alle voordelen van een ijsbijl zonder polsband biedt. Bij het “springer leash” systeem wordt elke ijsbijl bevestigd aan een elastisch koord welke uit komt rond het middel van de klimmer. Meestal worden deze koorden aan het harnas bevestigd. De polsen zijn hierbij niet ondersteund en de vrijheid van beweging wordt behouden. Het “springer leash” systeem is niet ontworpen om een val te breken, in het geval dat de ijsbijl blijft hangen terwijl de klimmer valt. Dit gebeurt echter wel vaak in de praktijk.